Geniální politický kocour Nečas aneb jak to celé dopadne!?

19. 04. 2012 11:10:11
Ačkoliv se v jednom rozhovoru pan premiér označil za „starého politického psa“, domnívám se, že kocouři a kočky jsou chytřejší a rozvážnější zvířátka, než pes. A skutečně si myslím, že pan premiér Petr Nečas je stratég a politický hráč. Na strategii není nic špatného, každý ve svém životě nějakou strategii používáme v mezilidských vztazích. A politika není výjimkou. Naopak, v politické profesi je dobrá strategie naprostou nezbytností. Psychologicky vzato, dobrá strategie a vizuální či mediální profil je pro oko diváka a veřejnost imponující. Nikoliv náhodu lidé rádi sledují filmové hrdiny, jako například Jamese Bonda, obdivují slavné vojevůdce, jako byl Julius Caesar či Alexandr Veliký.

V politice je tedy dobrou vizitkou, když je politik rozhodný, působí zdravou sebejistotou a umí brilantně vyřešit i na první pohled prekérní situace nebo i čestně přijmout porážku, to je to co dělá z politika státníka. Platí, ale i opak. Pokud se reprezentace politické strany chová chaoticky, utápí se ve vnitřní řevnivosti, tak jak to v poslední době předváděly Věci veřejné, je to pokaždé pro takovou politickou stranu ortel smrti. Vezmeme-li v potaz poslední kroky nyní již dosti opelichaných veverek a výzvy „ke státnickým postojům“, nabízí se jediné slovo: pozdě!! Poté co nepravomocně odsouzenému korupčníkovi děkují a taktikou na způsob mrtvého brouka ho nevyzývají k odchodu z poslanecké sněmovny, bylo dílo zkázy politické nešikovnosti dokonáno.

Připusťme, že pro ODS a TOP 09 je skutečně politicky neúnosné, vládnout se stranou ze zákulisí ovládanou Vítem Bártou. V tomto smyslu to můžeme považovat za skutečně zásadový a mravní postoj a není třeba v tom hledat nějaké divoké konspirační teorie. Připusťme si i to, že politické špičky ODS a TOP 09 jsou skutečně smířeny s možností předčasných voleb a hrají v určitém smyslu vabank. Pro čtenáře tohoto textu ještě předešlu, že já osobně si nepřeji předčasné volby, avšak na rozdíl od mazaného politického kocoura Nečase, který jako úspěšný pokerový hráč nemůže odhalit všechny své karty, si jako nezúčastněný člověk mohu dovolit popustit uzdu své fantazie a pokusit se o predikci jak by se politická hra mistrů Nečase i Kalouska mohla v následujících dnech odvíjet.

JAK BUDE HRA POKRAČOVAT?

Vyšlo to nedávno, vyjde to zas!

Mám na mysli předposlední politickou blamáž Věcí veřejných „demise-nedemise“ alla Jarolím... Tehdy kdy ODS a TOP 09 pohrozily naprosto nekompromisním postojem, pokud by ministři za VV podali demisi. Političtí amatéři za VV se lekli a stáhli se zpět. Naprosto stejný psychologický efekt se předpokládá u poslanců za Věci veřejné i nyní, tedy těch, kteří se ještě nevyjádřili (a zřejmě i těch, kteří budou nyní v opozici), zda se připojí ke Karolíně Peake, aby vláda měla podporu minimálně 101 poslanců (zatím jich je 100). Připravme se však na to, že minimálně do nedělního rána bude prezentace a mediální realita vypadat tak, že Česká republika „jistojistě“ směřuje k předčasným volbám. Je to mistrovský a strategický kousek, do neděle budou novináři tápat a nebude jasno, zda se další přidají. Důvod je prostý! V sobotu se mají do Prahy dostavit odboráři a protestovat proti vládě. Dvě lišky mazané (Kalousek, Nečas) tak z odborářů udělají blbce, neboť údajně masové protesty za odstoupení vlády, která jak se bude zdát, příští týden ve sněmovně nedostane dostatečnou důvěru a tím pádem skončí, budou vypadat komicky! Proto se mluví o „mobilizaci předvolebních týmů“, vypovídá se koaliční smlouva a hovoří se o „bezpečné“ většině, která však do neděle bude (záměrně) nejistá.

Kočí má průšvih, poslaneckou imunitu a jeden hlas!

Je absolutně vyloučeno, že by se jakékoliv jednání uskutečňovalo s poslancem Škárkou, jehož zřejmě citová ukřivděnost způsobila, že se pustil do hry, na kterou však evidentně neměl a u soudu, byť zatím nepravomocně, za to vyfasoval tři roky natvrdo. Škárka je tedy politicky mrtvý a nepoužitelný. Poněkud jiná situace je s Kristýnou Kočí, při nedávném soudním procesu soud zjistil „určité nedostatky“ její výpovědi a v souladu se zákonem vyzval polici a státní zastupitelství, aby se věcí zabývalo. Je nutno si uvědomit, že poslankyně Kočí na další politickou kariéru může s velkou pravděpodobností zapomenout, ale na rozdíl od Škárky je stále chráněna poslaneckou imunitou. Pokud by měla být vydána k trestnímu stíhání, musela by o tom rozhodnout sněmovna většinou a shodou okolností přesně tou samou, která by byla v rámci toho, co stratég Nečas nazývá „bezpečnou“ většinou. Čili to máme jistou stovku (ODS, TOP 09, platforma Karolíny Peak), pak tři ještě nerozhodnuté poslance za VV a Kristýnu Kočí. Jistě se nedá předpokládat nějaké veřejné vyjednávání s Kristýnou Kočí a ani to, že by se stala členkou nově vzniklé poslanecké platformy, ale určitá zákulisní a tichá dohoda s Kristýnou Kočí je velmi pravděpodobná. Vezmeme-li to ještě z pohledu bezpečnosti, tak stoprvní hlas poslankyně Kočí pro vládu postavenou na novém sněmovním půdorysu, je více než bezpečný! Na rozdíl od Věcí veřejných, které se ještě budou snažit zvrátit ztracený boj v opozici jakožto „oběť zlého Kalouska a pučistů“ a získat si tak šanci na znovuzvolení, pro Kristýnu Kočí nějaké „tvrdé a nekompromisní“ hájení „opozičních ideálů“ je zcela zbytečné. Naopak, nejlepší pro Kočí bude, zvedat ještě dva roky ruku pro vládní návrhy, a to stylem: „hlavně nenápadně“, výměnou za poslaneckou imunitu a „klid na práci“ nové vládní koalice!

Bezpečná většina aneb řevnivost velmi přísně zakázána!!!

Pokud bych, čistě hypoteticky, někdy zakládal politickou stranu, tak by každý nově příchozí člen, musel stokrát opsat: „nebudu se hádat se svými spolustraníky na veřejnosti“! Jestli je něco naprosto fatální pro nově vzniklé a nadějné politické subjekty, tak to je právě řevnivost. Nic tak neznechutí širokou veřejnost, jako když jednotliví členové politické strany se začnou utápět v žabomyších válkách a působí nejednotně navenek. Naivně si myslí, že voličská veřejnost je zvědavá na nějaké jejich citové výlevy. Není tomu tak!!! Občané mají svých problémů dost a nemají náladu řešit citové problémy poslanců, poslankyň a členů jednotlivých stran. Loajalita k politické straně, alespoň do té míry, že dotyčný nedává svou ukřivděnost a různé šťouchance na odiv veřejnosti, je velmi důležitá. Vzpomeňme v této souvislosti na Stranu zelených a pověstné nerozlučné duo Zubová - Jakubková, dále pak bývalá ministryně školství Kuchtová za tutéž stranu, či poslance Tlustého za ODS. A co se týká US – DEU, tak tam se snad hádali úplně všichni!! Všem někdo šlápl na kuří oko a všichni se zaštiťovali „hájením programu“, když shazovali každý týden vládu, neustále působili svou sveřepou neústupností, jak vládní koalici, tak své straně, rozepře, drobné půtky, nervozitu, naschvály a zvýšený zájem médií jim dával pocit důležitosti. Výsledkem je, že nyní mohou prosazovat „ své programové ideály“ maximálně tak na Hlavním vlakovém nádraží v místě svého bydliště. Příčinou je velké ego, těchto nových politiků, jejich nerealistické ambice a neschopnost vstřebat nějaký ten úder. Jistěže je správné být zapálen pro svou věc, ovšem bezbřehý entuziasmus, a snění o tom jak nyní „otočíme kola dějin“, nezředěný zdravou porcí pokory a pragmatismu, působí na jednání těchto lidí tak, že připomínají slona v porcelánu. Ostatně, nedávné trvání místopředsedy Jarolíma, na nekompromisním podání demisí, hlava-nehlava, je toho ukázkovým příkladem. Mazaný stratég Nečas dobře ví, že podobným extempore se musí za každou cenu vyhnout! Nic tak nepovzbudí Sobotkovy socialisty jako podobný rebel či rebelové ve vládním táboře. To co chce veřejnost vidět je určitá jednota a úřednická práce. Lepší když vládní představitelé budou vysvětlovat nezáživné téma jako například podrobnosti „mezinárodní smlouvy se Sierrou Leone o distribuci kondomů v rámci humanitární pomoci České republiky rozvojovým zemím“ než když se budou vládní poslanci a ministři hádat! Pro tento účel je bezpečná většina skutečně nutná a politické body z elementární stability těží všichni zúčastnění.

Nová vládní koalice: ODS + TOP 09 + KAROLÍNA PEAK a spol. + LEV 21!!

Křičíte: „nemožné“!?? Tak fantazii se meze nekladou, pojďme tedy fantazírovat. Při troše snahy má mazaný kocour Nečas, bez zbytečného rámusu a tichou podporou Kristýny Kočí stojedničku, ještě tři poslanci za Věci veřejné se nevyjádřili, a jak jsem výše psal, tak zřejmě minimálně do neděle se nevyjádří, budou mlžit a celkově bude situace nejasná. V tomto ideálním případě to máme 104 poslanců na podporu nové vlády. Zaměřme se ještě na jednu parlamentní stranu, bývalého premiéra, bývalého předsedy ČSSD, nynějšího předsedu LEV 21 a „nejúspěšnějšího českého spisovatele“ pana Jiřího Paroubka. Co se asi vášnivému čtenáři předvolebních průzkumů, při pomyšlení na předčasné volby, honí hlavou?? Zřejmě to, že jeho politická kariéra je u konce. Tudíž vládní angažmá by mohla být pro něho a jeho stranu LEV 21 obrovská šance jak se opět producírovat v záři reflektorů, což pan Paroubek velmi rád. Nejenom však to! Pokud by se opravdu následující dva roky nenesly ve znamení neustálých krizí, tak by pan Paroubek, jako ministr čehokoliv společně (možná i) s ministrem Šlégrem (zřejmě školství a tělovýchova...?), výrazně svou stranu zviditelnil a mohl by se holedbat před svými voliči dobrými výsledky své práce. Ale hlavně by se prodal jako ten, který zachraňuje zemi před „asociálním“ Nečasem a Kalouskem a alespoň mírní tyto „pravicové démony“ v zájmu sociálně slabých spoluobčanů. Přiznejme Jiřímu Paroubkovi, že (krom knih) prodávat politické vize umí, pokud má k dispozici fórum. Jinými slovy: bez něho koalice 101-104 a Kalousek a Nečas budou „dřít z kůže chudé české pracující“, kdežto s ním 106 (bezpečná většina) si vynutí určité sociální ústupky. Samozřejmě, že by to stratég Nečas musel zabalit do hávu jednání „napříč politickým spektrem“ a muselo by se vše jevit jako obtížný a krví zaplacený kompromis.... Tato úvaha je podložena též touto zprávou z dubna minulého roku:

http://www.mediafax.cz/politika/3204687-Paroubek-Resenim-krize-je-mensinova-vlada-ODS-a-TOP-09-za-tolerance-CSSD

Závěrem dodám, že výše uvedené jsou jen moje spekulace a nakonec mazaný politický kocour Nečas vyjedná vše zcela jinak.

Uvidíme......

Autor: Tomáš Peter | čtvrtek 19.4.2012 11:10 | karma článku: 10.11 | přečteno: 1101x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1298
Jsem pravičák a demokrat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...