Karolína Peake - Česká Margaret Thatcherová

Tedy nikoliv zastávanými politickými názory a konzervativními ideály této skvělé britské premiérky, nýbrž jistým majestátem a státnickým vystupováním, nenucenou přirozeností a šarmem ženy, která má úroveň! Paní Peake pochopila, že politika nespočívá v srdceryvných a hysterických scénách. Pochopila, že politika není totéž jako reality show Vyvolení či Velký bratr, ve kterých si malí a ukňučení účinkující vylévají srdíčko a rozbíjejí bábovičky. Pochopila, že v případě politiky na podobné scény není nikdo z občanstva zvědavý.

Ano, život je těžký a shazování vlády, pokaždé když některému z poslanců šlápnou jeho kolegové ve sněmovně na kuří oko a tím si brát celou Českou republiku a její občany jako rukojmí, není zrovna pravou známkou politické vyspělosti a zodpovědnosti. Politika vyžaduje určitou strategii, důstojnost a odvahu nikoliv však projevovanou za zavřenými dveřmi u silného červeného vína v autosugestivních debatách, ve kterých se aktéři vzájemně ujišťují o své velkoleposti, nýbrž navenek, před veřejností s patřičnou pokorou a slušností. Tedy formou, kterou politik dává najevo, že ví, co chce, čemu věří a za jakými ideály si stojí. Odpovědný politik si je též vědom toho, že není na světě sám a je třeba brát ohled i na ostatní spoluobčany – voliče jiných politických stran, a že je tedy určitý kompromis (v jakémkoliv lidském společenství- rodina, manželství, dům) potřebný a i přesto je možné prosazovat konkrétní programové priority svých voličů.

Jsem přesvědčen, že podobných lidí z řad poslanců i členů strany Věcí veřejných je zcela jistě více. Bylo by tedy prospěšné, v zájmu politické kultury v České republice, aby do nově tvořící se platformy paní poslankyně Peake, vstoupili i ostatní normálně myslící, pracující a slušní lidé z řad poslanců Věcí veřejných. Tím by se otevřela šance na dokončení volebního období této vlády s partnerem, který vrátí elementární lidskou slušnost a politickou kulturu našemu parlamentarismu. Myslím, že projekt a politické směřování paní Peake je k tomu i pro celou Českou republiku obrovskou šancí. Obzvláště v ostrém kontrastu s jednáním politických chaotů, neumětelů, vykuků a hlupáků typu Jarolímů, Johnů, Bártů a podobných. Je to strategický a správný tah, zbavení se politického marasmu a kultury na způsob ABL a totální absence soudnosti.

Nezbývá než popřát Karolíně Peake hodně štěstí a ostatní soudné a slušné poslance z řad Věcí veřejných vyzvat, aby vzali rozum do hrsti a šli do toho s Peake společně. Tedy těch, kteří politiku nechápali jako prostředek získávání ekonomické moci zájmů soukromých firem, nýbrž upřímného zájmu na prosazování konkrétních programových priorit a ideálů v zájmu lepšího života a budoucnosti občanů České republiky. Zdravý rozum říká, že Karolína Peake a její nová poslanecká platforma je k tomu, pro takové stávající členy Věcí veřejných, jedinou a poslední šancí.

Autor: Tomáš Peter | úterý 17.4.2012 20:11 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Tomáš Peter

Podpořte petici!

10.7.2015 v 17:55 | Karma: 22,04

Tomáš Peter

Proč evolucionisté zuří

18.11.2013 v 17:55 | Karma: 19,80

Tomáš Peter

Zeman nešetří Ústavu

26.6.2013 v 18:02 | Karma: 20,58

Tomáš Peter

Kuba není fotogenický

17.6.2013 v 17:30 | Karma: 15,15